SVERGES FÖRSTA TÄVLING FÖR MODELLRACERBILAR.

Racer-gala 9 Sept. 1945 vid Klarahallen mitt i Stockholm.

Bilderna nedan är från tidningen Teknik och Hobby Okt. 1945 där Jan Jangö skrev fram den okända hobbyn till något välkänt med stort intresse från tidningar och allmänhet. Racer-galan arrangerades av Stockholms Cykelbilklubb, Fickracerklubben Getingarna och Teknik och Hobby. Den större grejen var nog tävlingen för cykelbilar, men modellracer bilar var något helt nytt i Huvudstaden.

Solen sken, biljetter såldes till de bortåt 2000 personer som kom och 33 poliser var utkommenderade for att hålla ordning på folkmassan.

En demonterbar hade masonitebana lagts ut på gatstenen att köra på. Nedan folkmassa och den "framrusande" Silverpilen.

Ovan ses de deltagande bilarna; fr. vänster; Folke Stehagers Raketen, Karl-Erik Fröjds Allvin, Fröjds Teknik för Alla Racer, Curt Jägnes Silverpilen, Rudolf Tegströms Red Devil och Arne Lundbergs Röde Orm.

Ovan: det kliar kanske i fingrarna på Fröjd till höger, men inte längre i Unge Arne Z.s (till vä) fingrar, han har tagit sig förbi avspärrningarna och har ett bra grepp på Raketen.

Det var bara tre bilar som gick, men 1945 var så små bilar som lät så mycket och gick så fort en sensation, så det talades om succe.

Resultat.

1. Red Devil - Tegström (proxykörd av Jägne) 48 km/tim.

2. Silverpilen - Jägne 36 km/tim.

3. Alvin - Fröjd 36 km/tim.

Nästa tävling blev sen på National, Stockholm Dec. 1945.