ESTONIAN GP - GS 2008 I TALLINN

FÖR RESULTAT SE SPEEDMODELCAR.

4 från Octan åkte dit som vanligt - det är alltid trevligt i Tallinn. Lagom sommarväder - inget regn. Kanske lite mindre deltagare denna gång - kanske sparar folk sig till den dyra resan till EM i Ukraina om några veckor. Det slutade med att Falk som ende Svensk åker till Stryi - flygbilletten hade nu plötsligt gått ned till 5200 kr.

Vi åkte dit med färjan torsdag kväll - det var fest varje kväll - så det blev fem feta middagar och stora magar. Tallink köpte ju upp Silja Line i vintras - så nu har de ingen konkurrens och det märktes med betydligt högre priser - minst lika dyrt som i Sverige på färjan. I Tallinn har de kommit ifatt det västerländska samhällets välsignelser, vilket märktes i många bilar med väldiga bilköer och asocialt körande.

Fredag träning och sedan grillad pistenfeste och meckande på rummet. Falk å red. har haft smörjproblem på vevtappen på våra 5or - Falk hade gjort div smörjhål i en ny vevstake ( och ny vevaxel så han nu har fulla fem cc) och smörjproblemen var lösta. Den lata red. som inte gjort något fick ställa undan sin 5a.

Lördag. Det kördes på och Mats slog världsrekordet direkt 341 km/h = 2 km mer än det 4 mån gamla - det här kommer att stå sig ett tag. Norden har nu samtliga världsrekord. Rune Granbergs Novarossi körde sönder bakre vevlagret - en kula sprack. Novarossina är väldigt vassa och vi har problem få in tillräckligt stora vevlager. Det har visat sig att de överbelastade bakre vevkullagerbanorna valsas ut så att radialspelet i lagren går ned till 0 eller minus - och då händer det saker, t. ex att en kula knådas sönder. För att kompensera bör man ha C 3 spel i lagret ( radialspel c:a 0.025 mm). Men Rune fick en hygglig tid och kom trea i 3.5 WMCR. Den här klassen är tunn och har inte slagit i Europa, det är bara Ryssar, Estländare och Svenskar son kör denna klass. Red. hade tagit med sin gamla Ior, som glatt ylande gjorde 284 och därmed vann WMCR klassen. Falk fick inte riktigt till det - bara 300 men tog ledningen.

Söndag. Falk hade meckat mycket och stärkt av konstaterandet att vevtappen nu höll laddade för högre fart. Kvarstående problem med våra Novarossi - 5or är att glödpluggarna blåser - och det går långsammare med bara en liten rest kvar. Att det inte skulle gå att vinna med 300 stod klart, Eständarna kör fort med sina 5or och har rekordet. I klassens sista start rev Falk så av 307 och bärgade segern.

På färjan hem konstaterades att alla fyra kom på pallen med ett världsrekord som bonus och Schampagnen flödade till den mycket möra oxfilen.

Nils Björk

Ovan Vä. Mats Böhlin mekar. Hö. Pallen 5 cc. Falk - Tonu Sepp - Picco

Tallinn banan sköts minutiöst - till hö jättestor högtryckstvätt. Man tvättade lunch och kväll. Vä. en av många resultatdisplayer. För åskådare.